top of page

Program

Het concept “One Sky, One World”
1

Vanuit de vriendschap van Yuko Ogino en Rob van den Broek is dit project ontstaan en gegroeid wat het nu is. Een breed programma met verschillende componenten en artiesten, waarbij de verschillende tradities en stijlen elkaar aanvullen en versterken. Niet de verschillen tellen, de verbinding en de wil met elkaar mooie dingen te doen en maken overbruggen de twee werelden.

 

●  Gestart vanuit de thee ceremonie, met als toevoeging een prachtig kunstwerk een zuil van Sonja Rosing.

 

●   Yuko en Rob hebben een aantal van hun werken gecombineerd: traditionele jelly sweeties geplaatst in en om werken van Rob, Rob heeft zijn nieuwe werken allemaal laten inspireren door het werk van Yuko.

 

●   De schilderijen, kijkdozen en installatie van Sonja Rosing, vormen een schitterende verbinding voor het hele programma

 

●   Heel bijzonder is de muzikale inbreng van Miranda Driessen en Naomi Sato, een aantal Gregoriaanse liederen begeleid door een traditionele Japanse Sho in een improvisatie

 

●    Yuko is naast kunstenaar, ook pianiste en muziektherapeut . Vandaag improviseert zij op de vleugel solo en daarna samen met Miranda en Naomi

Yuko en Rob hebben het plan dit project ook in Japan uit te gaan voeren. 

 

2

Programma 

 

1.   Welkom en toelichting op het programma en voorstellen van de artiesten

 

2.  Concert Miranda Driessen (zang) en Naomi Sato (Sho)

 

3.  Japanse theeceremonie

 

4.  Pauze – tijd voor het bekijken van de expositie

 

5.  Vertelling (a.d.h.v. installatie Sonja Rosing)

 

6.  Muziek improvisatie Yuko Ogino (vleugel)

 

7.  Muziek improvisatie Yuko, Miranda en Naomi

 

8.  Tijd voor een drankje en praatje

 

Data en tijden

zaterdagavond 16januari2016 om 20.00u

zondagmiddag 17januari2016 om 15.00u

 
Plaats

paviljoen de Verbeelding, de Verbeelding 25 in Zeewolde

 

Reserveren(noodzakelijk)

voor het programma One Sky, One World kan via

reserveren@robvdbroek.nl(for Dutch, English),              

info.ilovejapan@gmail.com(for Japanese)


Toegangsprijs

€ 7,50 (No tickets sold in advance, but cash on site at the reception. Please kindly pay exact amount to minimize changes, thank you.)

 
Voor meer informatie

email: info.ilovejapan@gmail.com(for Japanese),

           info@robvdbroek.nl(for Dutch, English)             

phone:06-36433173(for Japanese),

            06-10251235(for Dutch, English)

 

 

3
Het concert van Miranda Driessen en Naomi Sato 

Miranda zingt een aantal gezangen die afkomstig zijn uit de manuscripten van de abdij van Sankt- Gallen in Zwitserland. Deze stammen uit de 9e en 10e eeuw en zijn onderdeel van de vroegste geschreven bronnen van wat we later het Gregoriaans zijn gaan noemen. De gezangen die in de manuscripten werden opgetekend bestonden waarschijnlijk al veel langer en werden van generatie op generatie mondeling overgeleverd. Ze staan genoteerd m.b.v grafische tekens, neumen genaamd. De monniken zongen echter veelal uit het hoofd, en men vermoedt dat de notaties enkel bedoeld waren als geheugensteun. De gezangen maakten deel uit van de dagelijkse cyclus van gebedsstonden. Deze vonden op vaste tijdsstippen plaats gedurende de dag, maar ook in de nacht.

Opvallend is dat juist de gezangen voor dit tijdstip, de Metten, behoren tot de meest rijk versierde en inventieve. Wanneer men zich realiseert dat deze dagcyclus onderdeel uitmaakte van een grotere cyclus van 1 week waarin o.a. alle 150 psalmen (uit het hoofd!) gezongen werden, dan kan men zich voorstelling maken van de onvoorstelbare rijkdom aan muziek die uit die tijd is overgebleven. Miranda zingt niet direct vanuit de oorspronkelijk notaties, maar vanuit transcripties gemaakt door Geert Maessen uit Amsterdam. Hij ontwikkelde hiervoor de zgn. Fluxus-notatie, waarbij hij de oorspronkelijke neumen over heeft geschreven op een 4-lijns notenbalk die ook gebruikt wordt in de meer bekende bloknotatie van het latere Gregoriaans. Naomi improviseert met de Sho op de door Miranda gezongen teksten. 

 

4

Toelichting op de Fluxus-notatie 

Cantatorium van St. Gallen (begin 10e eeuw; CH-SGs 359) 

Fluxus (eind 20e eeuw) 

5

Sho(笙)

De sho (笙,shō), ook bekend als "het Japanse 'mondorgel', is een muziekinstrument dat vanaf de vroege middeleeuwen (8e eeuw) een vaste waarde werd in de muziek aan het Japanse keizerlijke hof. Het instrument is tegenwoordig nog steeds onderdeel van ceremonieën en theaters.

Het is gemaakt uit 17 smalle bamboepijpen die in de basis (mondstuk) corresponderen met vrijstaande metalen tongetjes. Het instrument werd geacht de roep van de feniks na te bootsen. Qua vorm ziet het eruit als een vogel met twee opstaande vleugels.
De shō staat voor de harmonie, de akkoordondersteuning. Opmerkelijk is dat het instrument wordt opgewarmd voor het spelen, in vroegere tijden was dat boven een houtskoolvuurtje. Dit heeft te maken met de metalen tongetjes en dient om de mogelijk

aanwezige vochtigheid wegens temperatuurverschillen en wegens de bespeling, te verwijderen zodat de tongetjes niet 'kleven'.

 

 

6
De expositie van Sonja Rosing
7
Toelichting op de theeceremonie

Tijdens de thee ceremonie wordt groene thee geroosterd om Houjicha, of geroosterde Japanse thee, te kunnen zetten. Deze thee zal worden geserveerd aan het publiek in originele Japanse kopjes met originele Japanse snoepjes en Japanse zoute pickles, enz. Door de combinatie van thee, het zoet en het zout, wordt een intensievere smaaksensatie bereikt. Bij het roosteren van de thee komen ook aroma’s vrij, die een bijzondere werking hebben op de geest.

Yuko heeft een site speciaal voor deze ceremonie gemaakt met veel informatie, ook over de gezondheidseffecten:  http://www.houjicha.net/

 

8
De expositie van Yuko Ogino en Rob van den Broek

Rob en Yuko hebben hun werk in deze expositie deels autonoom gemaakt, en deels geïnspireerd door het werk van de ander. Yuko vanuit haar traditie, o.a. ook opgeleid in de traditionele “Japanese sweets design”. Rob met zijn ongebonden vrije manier van werken, altijd werkend vanuit een veelheid aan beschikbaar materiaal en een ontembare drang tot spelen en experimenteren. Zo is een serie van 5 “installaties” ontstaan in het afgelopen half jaar:

 

@2015 by One sky one world project

bottom of page